Sondaj Ipsos: Europenii, rezervați în a acorda puteri mai mari UE

Cu aproape 400 de milioane de alegători cu drept de vot, procesul de alegere a celor 720 de membri ai Parlamentului European va fi unul dintre cele mai mari exerciții democratice din lume.

În perspectiva acestor alegeri, esențiale pentru viitorul Europei, Euronews și Ipsos, lider pe piața de sondare a opiniei publice, au efectuat un sondaj în rândul alegătorilor pentru a vedea care sunt opiniile lor politice detaliate, scrie G4Media.

Au fost chestionate peste 25.000 de persoane, din 18 state membre ale UE. O primă constatare a fost că, la nivelul UE, 22% dintre alegători doresc să acorde puteri mai mari UE, în timp ce aproape jumătate (46%) sunt în favoarea consolidării procesului de luare a deciziilor în propria țară.

Ca segment de vârstă, tinerii – 25% – doresc o Uniune Europeană mai puternică. Procentul scade la doar 20% în ceea ce îi privește pe alegătorii cu vârste cuprinse între 50-64 de ani.

În rândul țărilor, sentimentul pro-european este cel mai puternic în Portugalia, unde 36% din alegători se așteaptă ca Bruxelles-ul să rezolve provocările majore care îi așteaptă. La polul opus, se află Franța, un procent foarte mare – 63% dintre alegătorii – preferă ca deciziile să fie luate la Paris.

În ceea ce privește partidele, cea mai pro-UE dintre toate grupurile politice pare a fi coaliția Verzilor – cu 41% dintre alegătorii săi în favoarea unor puteri sporite ale UE.

În timp ce războiul continuă să macine Ucraina, președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut din apărarea blocului comunitar o prioritate pentru cel de-al doilea mandat pe care speră să îl obțină, deși politica militară este considerată, în mod normal, o problemă națională.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *