Sondaj INSCOP: Se anunță competiție strânsă pentru alegerile europarlamentare

Conform sondajului INSCOP, publicat astăzi, PSD ar înregistra 28,7% din voturi, AUR-20,1%, PNL-18% și USR-12,7%.

Evoluţia scorurilor principalelor patru partide – PNL, PSD, AUR și USR – sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine tendinţa de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie, afirmă Remus Ioan Ştefureac, preşedintele think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group şi director general al INSCOP Research, pe baza unei analize a intenţiei de vot pentru principalele partide în ultimii doi ani şi cu un an înainte de primul test electoral – europarlamentarele din iunie 2024.

Conform acestuia, evoluţia intenţiei de vot relevă că ”erodarea la guvernare a afectat ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare, în timp ce, în cazul PSD, care se află la guvernare de un an şi jumătate, erodarea la guvernare începe să îşi producă efectul.

”Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă”

PNL pierde puţin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% în iunie 2021 la 18% în iunie 2023), şi două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%)”, remarcă directorul INSCOP.

PSD este și el pe un trend descendent, pierde un procent şi jumătate faţă de iunie 2021, când era în opoziţie, şi aproximativ 7 procente faţă de momentul în care a intrat la guvernare.

”AUR, aflat mereu în opoziţie în această perioadă, deşi a avut o evoluţie foarte sinuoasă, creşte 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022”, afirmă reprezentantul INSCOP Research.

În cazul USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opoziţie, se înregistrează o stagnare (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). Dar, de la începutul acestui an, a început să crească uşor, recuperând aproximativ 3 procente, în ultima jumătate a anului 2022.

”Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiţie strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menţine acesta tendinţă de erodare a partidelor de la guvernare şi de creştere a celor din opoziţie. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-şi calibra mesajele, politicile, acţiunile astfel încât să modifice această tendinţă”, concluzionează Ştefureac.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *