Sondaj: Jumătate dintre români vor alegeri separate

Aproape jumătate dintre români (49,4%) consideră că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării, conform unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda News.ro.

Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% – alegerile locale, 18.1% – alegerile parlamentare, iar 4.7% – alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante.

Comasarea alegerilor. În opinia a 49.4% dintre români, alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat. De cealaltă parte, 46.6% sunt de părere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate.

Cei mai mulți – 82.9% – cred că primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare.

Conform sondajului, 78% dintre respondenți cred că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile locale.

”Alegerile prezidenţiale sunt privite de populaţie drept cele mai importante dintre cele patru scrutine care vor fi organizate în 2024, motiv pentru care competiţia prezidenţială va influenţa puternic dinamica electorală pentru celelelalte scrutine”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Acesta remarcă, totodată, faptul că opiniile populaţiei sunt împărţite în privința comasării alegerilor.

„Anul trecut, ponderea celor care susţineau comasarea era semnificativ mai mare decât a celor care preferau scrutine organizate separat”, a precizat directorul INSCOP Research.

Potrivit lui Remus Ştefureac, sondajul nu a chestionat alegătorii și cu privire la comasarea cu alegerile europarlamentare, deoarece această teză a fost lansată ulterior.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *