Sondaj: Fondurile UE pentru redresare – numai pentru țările ce respectă statul de drept

  • Patru din cinci intervievați în UE (81%) afirmă că Uniunea ar trebui să acorde fonduri doar statelor membre care respectă principiile democratice și statul de drept
  • 56% dintre români pun sub semnul întrebării capacitatea guvernului național de a utiliza fondurile europene pentru redresare în mod corespunzător

Sondajul Eurobarometru publicat de Parlamentul European arată sprijinul public ferm ”pentru transparența și controlul eficace al fondurilor UE acordate în cadrul programului NextGenerationEU”. Potrivit sondajului, 53% dintre cetățenii UE (58% în România) consideră că trebuie să existe un control eficient, iar alți 32% (29% în România) tind să fie de acord cu acest control. Numai 8% dintre respondenți, în medie la nivelul UE, nu împărtășesc această opinie.

Rezultatele sondajului indică îngrijorări mari cu privire la modul în care guvernele naționale vor utiliza aceste fonduri ale UE. În timp ce, în medie, 45% dintre cetățenii UE (34% în România) au încredere în guvernele lor naționale în această privință, 41% dintre respondenți (56% în România) își exprimă îndoiala în capacitatea guvernului național de a utiliza fondurile în mod corespunzător. 

„Poziția Parlamentului European a fost una clară, și anume că fondurile UE de redresare nu trebuie să ajungă la guverne care nu respectă valorile democratice fundamentale sau nu susțin statul de drept. Acest sondaj confirmă faptul că o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord cu această poziție. Cine subminează în mod constant valorile UE, nu ar trebui să se aștepte să primească fonduri UE”, a declarat președintele Parlamentului European, David Sassoli.

Sondajul a fost realizat pentru Parlamentul European de către Ipsos European Public Affairs în perioada 17-25 august 2021, online, cu 26.459 de respondenți cu vârsta de 15 ani și peste, în toate cele 27 de state membre. Au fost intervievați 1000 de cetățeni români.

Cristina Ilie

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *