66% din estonieni vor ca premierul Kallas să demisioneze. Soțul ei, afaceri cu Rusia

Potrivit unui sondaj comandat de Institutul pentru Studiul Problemelor Societății, doi din trei cetățeni estonieni sunt de părere că Kaja Kallas ar trebui să demisioneze din funcția de prim-ministru al Estoniei, în urma scandalului implicând împrumutul ei către compania soțului ei, care are interese comerciale în Rusia. Marile ziare estoniene i-au solicitat la rândul  lor demisia, invocând faptul că prim-ministrul subminează democrația țării.

În după-amiaza zilei de 23 august, a apărut vestea că o companie de transport Stark Logistics, deținută în comun de soțul primului ministru, Kaja Kallas, Arvo Hallik, a continuat transportul de mărfuri către Rusia după izbucnirea războiului pe scară largă din Ucraina – în ciuda faptului că prim-ministrul aducea o critică publică firmelor care desfășoară afaceri în Rusia. Prim-ministrul avea o legătură directă cu afacerea soțului ei, deoarece ea a împrumutat 370.000 de euro companiei lui Arvo Hallik, Novaria Consult, care deținea 24,8% din Stark Logistics – conform Estonianworld.

Stark Logistics a transportat componente metalice pentru un producător de cutii de aerosoli în Rusia, deținut de o altă companie estonă, Metaprint, și de subsidiara sa din Rusia, Aeroprom. Unele dintre componentele transportate sunt acum pe lista mărfurilor sancționate. Ziarul estonian Eesti Päevaleht a raportat că Stark Logistics a livrat mărfuri în valoare de 29 de milioane de euro în Rusia de la începutul războiului – și a câștigat 1,6 milioane de euro din această afacere.

Încă de la începutul războiului, Kallas a declarat în mod repetat în mass-media din Estonia și în cea internațională că „nu trebuie să existe afaceri cu Rusia”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *