Social-democrații lui Mette Frederiksen au câștigat alegerile din Danemarca

Danezii i-au acordat actualului prim-ministru un nou mandat, în ceea ce a fost văzut ca un vot de încredere pentru modul în care Mette Frederiksen a gestionat pandemia COVID.

Social-democrații și-au asigurat cel mai mare sprijin din ultimele două decenii, în ciuda criticilor aduse mandatului lui Frederiksen pentru că a centralizat puterea în jurul biroului său și pentru decizia controversată de a sacrifica toate nurcile în timpul pandemiei.

„Sunt atât de încântată și mândră. Am obținut cel mai bun rezultat electoral din ultimii 20 de ani. Mulțumesc tuturor danezilor care au avut încredere în noi cu votul lor. Este un imens vot de încredere. Știu că unii dintre voi au avut îndoieli pe parcurs.”, a declarat Frederiksen în fața susținătorilor săi miercuri dimineață, la Copenhaga.

În cadrul unor alegeri care au fost strânse, două proiecții diferite privind numărul de voturi realizate de cele mai mari televiziuni din țară au pus sub semnul întrebării până în ultimul moment dacă blocul de stânga aflat la putere ar putea triumfa.

Blocul de stânga a obținut 87 de locuri în parlamentul de 179 de locuri, ceea ce i-ar oferi o majoritate cu sprijinul unui mandat în Insulele Feroe și două locuri încă nedeterminate în Groenlanda, un teritoriu suveran al Danemarcei care alege adesea candidați de stânga.

Frederiksen a condus țara într-unul dintre cele mai haotice mandate care s-au abătut asupra unui guvern danez în ultimele decenii, făcând față unei pandemii, inflației în creștere și incertitudinii geopolitice.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *