15 copii, cu vârste între 8 și 16 ani la data săvârșirii faptelor, au suferit, de-a lungul a zece ani, violuri, abuzuri sexuale și bătăi din partea unuia din educatorii în grija cărora s-au aflat, la Centrul pentru Protecția Copilului ”Sf. Ladislau”, din Băile Tușnad, patronat de Fundația ”Sfântul Francisc” din Deva. La 29 iunie, Judecătoria Miercurea Ciuc l-a condamnat, în primă instanță, pe Kedves Szabolcs Hunor la 30 de ani închisoare. Rechizitoriul instanței cuprinde detalii șocante despre teroarea și umilința suferite, între 2007 și 2017, de acești băieți, abuzați fizic, sexual și emoțional.
Fundația ”Sfântul Francisc” din Deva, înființată în 1993, a avut în grijă, în ultimul an, circa 900 de copii, în cele douăzeci de centre de zi și douăzeci și cinci de case rezidențiale pe care le păstorește în județele transilvane. Fundația e condusă de călugărul franciscan Csaba Böjte, propus de Ungaria, în acest an, pentru Premiul Nobel pentru Pace. În vârstă de 63 de ani, acesta și-a construit rețeaua de orfelinate începând cu anul 1992, când a ocupat ilegal o mănăstire franciscană din Deva, care fusese abandonată zeci de ani.
”Am crescut 6.000 de copii, iar cazul care tocmai a ieșit la iveală este fără precedent. Avem responsabilitatea de a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat Böjte despre scandalul sinistru izbucnit sub oblăduirea sa.
Povestea de groază suferită de copiii vulnerabili, orfani ori proveniți din familii destrămate sau foarte sărace, ridică mai multe semne de întrebare:
1. Cum a fost posibil ca timp de zece ani, cei 15 băieți să sufere asemenea abuzuri, sub oblăduirea unui ordin monahal? Nu vorbim de un caz singular, ci de o continuitate sinistră.
Mai mult, centrul din Băile Tușnad a fost condus, până în 2016, de Tibor Kolozsvári, acum consilier județean UDMR în Harghita, el însuși anchetat în prezent pentru abuz asupra unui copil din centrul de plasament. În sfera sa de preocupări intră orientarea profesională pentru copiii cu vârsta de peste 16 ani, în cadrul unui proiect UE.
Care este, de fapt, responsabilitatea angajaților, a conducerii centrului și a fundației ce patronează rețeaua de case de copii? Care este, de fapt, situația din aceste centre, dincolo de cazul Kedves Szabolcs Hunor?
2. De ce a fost nevoie de șase ani pentru pronunțarea sentinței în cazul menționat, în condițiile în care ancheta penală a fost demarată încă din 2016?
3. Care e poziția Consiliului Județean Harghita, care finanțează fundația? Dar cea a președintelui acestui for, Borboly Csaba? Fundația ”Sfântul Francisc” din Deva funcționează pe bază de fonduri publice și donații private din Ungaria și România. Ce cred finanțatorii publici și privați ai Fundației despre această situație aberantă?
4. Ce părere are Viktor Orban despre mizeria morală din curtea bunului său prieten, călugărul Csaba Böjte, pe care premierul maghiar îl vizitează frecvent și pe care l-a propulsat spre Nobel, pentru a-l răsplăti pentru suportul în campaniile electorale? Ciudat cum în jurul ”cruciatului” de la Budapesta, dincolo de paravanul predicilor ultra-conservatoare, se acumulează fapte șocante. După demisia penibilă din Parlamentul European a apropiatului său, József Szájer, prins de poliție când fugea dezbrăcat de la o orgie homosexuală cu 25 de persoane, la Bruxelles, în pline restricții pandemice, Viktor Orban își vede din nou pătat blazonul. Tot cu un scandal homosexual, de astă dată fiind agravante pedofilia și autoritatea abuzatorului asupra copiilor. Sunt aspecte la care Viktor Orban o fi meditat, poate, la dineul oferit de regele Spaniei participanților la summit-ul NATO de la Madrid, unde prim-ministrul ungur a stat lângă soțul premierului luxemburghez, care e primul lider din UE căsătorit cu un partener de același sex.
5. Care este responsabilitatea statului român, în condițiile în care, potrivit fundației World Vision România, în fiecare zi, în România, un copil este violat sau agresat sexual, iar o dată la trei zile un copil devine victima traficului de persoane și un altul e ținta pornografiei infantile? Se va încumeta vreun reprezentant al autorităților române să inspecteze aceste centre pentru copii sau fundațiile maghiare ce activează pe teritoriul țării noastre sunt, cu adevărat, stat în stat?
Horia Blidaru