Inundații devastatoare în Slovenia și Austria

În ultimele zile, Slovenia s-a confruntat cu unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria sa, în urma inundațiilor fulgerătoare, care au făcut ravagii în două treimi din țară. Premierul sloven, Robert Golob, a numit-o „cel mai grav dezastru natural” cu care s-a confruntat națiunea, iar daunele estimate vor depăși jumătate de miliard de euro.

Regiunea Alpilor Orientali a fost zguduită din nou de furtuni violente și ploi torențiale, Slovenia și sudul Austriei suferind consecințele devastatoare ale acestor fenomene meteorologice extrem de neobișnuite. Numeroase localități au fost afectate de ape, iar cel puțin trei persoane și-au pierdut viața.

Slovenii au fost surprinși de revărsarea cursurilor de apă, în urma precipitațiilor abundente de vineri, care au inundat orașe și regiuni întregi la nord de capitala Ljubljana. Agenția slovenă de știri STA a confirmat că inundațiile au provocat deja decesul a trei persoane, în timp ce echipele de intervenție luptă să salveze vieți și să ofere ajutor celor afectați.

Cel mai mare dezastru natural din ultimele trei decenii”. Slovenia cere ajutorul UE și NATO după inundațiile devastatoare | Digi24

Situația din sudul Austriei este la fel de gravă, autoritățile fiind nevoite să declare stare de urgență în două municipalități. Bad Eisenkappel și regiunea înconjurătoare au fost complet izolate în urma alunecărilor de tere. Locuitorii au primit sfatul de a rămâne la adăpost, iar autoritățile au solicitat sprijinul armatei pentru a gestiona situația critică.

Pe măsură ce vestea dezastrului s-a răspândit, comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a oferi ajutor Sloveniei. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat îngrijorarea sinceră, promițând sprijinul Uniunii Europene pentru mobilizarea asistenței pentru regiunile afectate.

Comisarul UE pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, se află la Ljubljana pentru a colabora cu autoritățile naționale și pentru a coordona eforturile de asistență.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *