Slovacia susține planul Ungariei: Sprijinul pentru Ucraina să fie acordat în afara bugetului comun al UE

Premierul ungar Viktor Orban s-a declarat, ieri, pregătit să susţină Kievul, însă „în afara bugetului comun”, cu două săptămâni înainte de un summit european pe această temă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă vrem să ajutăm Ucraina – şi eu cred că trebuie să o facem – acest lucru nu trebuie să afecteze bugetul UE”, a declarat el în marja unei întâlniri, la Budapesta, cu omologul său slovac Robert Fico.

UE plănuise să acorde Ucrainei în decembrie un ajutor de 50 de miliarde de euro – 33 de miliarde ca împrumuturi şi 17 miliarde de euro drept granturi – pe o perioadă de patru ani, începând din 2024.

Premierul naţionalist ungar s-a opus, folosindu-se de dreptul său de veto.

„Să iei cu patru ani în avans 50 de miliarde de euro din bugetul UE pentru a-i da Ucrainei, când nici măcar nu ştim ce se va întâmpla în câteva luni”, susține Orban.

Premierul slovac Robert Fico, numit la sfârşitul lunii octombrie în fruntea unui guvern de coaliţie, s-a aflat marţi la Budapesta. El a declarat că sprijină planul aliatului său, de a acorda sprijin Kievului, dar în afara bugetului comun al UE.

„Ce se va întâmpla dacă aprobăm 50 de miliarde de euro pe patru ani? Vom livra mai multe tancuri, avioane şi arme”, a spus el, chiar dacă „armata ucraineană şi-a pierdut capacitatea de a duce o bătălie în condiţii egale cu Rusia”, a adăugat Robert Fico.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *