Slovacia: Robert Fico va fi numit miercuri premier

Președintele Slovaciei va numi miercuri un nou guvern condus de către Robert Fico, care a câștigat alegerile din 30 septembrie, angajându-se să pună capăt ajutorului militar acordat Ucrainei și să lupte împotriva migrației ilegale.

Calea pentru numirea unui guvern din coaliția de trei partide a lui Fico a fost eliberată după ce partidul naționalist SNS a propus marți un nou ministru al Mediului, ca urmare a obiecției președintelui Zuzana Caputova la nominalizarea lor inițială.

Fico formează un guvern cu SNS și HLAS de centru-stânga, sperând să fie în funcție la timp pentru un summit al Uniunii Europene care va începe joi, unde Ucraina și migrația vor fi pe ordinea de zi.

Viitorul premier a făcut o campanie puternică în temeiul angajamentelor de a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei, de a face politica externă independentă de partenerii UE și de Statele Unite și de a deveni dur în protejarea granițelor împotriva migranților care doresc să ajungă în Europa de Vest.

Revenirea sa ca prim-ministru – o funcție la care a renunțat în 2018 pe fondul protestelor publice în masă împotriva corupției după uciderea unui jurnalist – va influența unele dintre politicile Slovaciei, deși unul dintre partenerii săi a promis că va preveni orice schimbare puternică a angajamentelor UE și NATO.

Voi face totul pentru a mă asigura că există un guvern stabil în următorii patru ani”, a declarat șeful SNS, Andrej Danko, într-o conferință de presă televizată. „Cred că Robert Fico poate merge cu bucurie la Bruxelles, joi”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *