Slovacia cumpără elicoptere americane, după ce a trimis avioane în Ucraina

Statele Unite s-au oferit să vândă Slovaciei 12 noi elicoptere Bell AH-1Z Viper cu o reducere de două treimi din preț, după ce Bratislava și-a trimis avioanele de luptă MiG-29 scoase din uz în Ucraina, a declarat miercuri ministrul apărării Jaroslav Nad.

Nad a declarat că guvernul său mai trebuie să aprobe acordul în baza căruia va plăti 340 de milioane de dolari în trei-patru ani pentru un pachet în valoare de peste un miliard de dolari. Restul va fi acoperit în cadrul programului de finanțare militară externă al SUA, a precizat Nad într-o postare pe Facebook. Acordul include piese, instruire și peste 500 de rachete AGM-114 Hellfire II, a precizat el.

„Această ofertă este extrem de avantajoasă și va crește semnificativ potențialul de apărare al Slovaciei”, a spus Nad.

Slovacia, membră NATO pe flancul estic al alianței militare, nu are în prezent niciun elicopter de luptă. Ea și-a retras flota de avioane MiG vara trecută și s-a bazat pe vecinii din Europa Centrală, Republica Cehă, Polonia și Ungaria, pentru sprijin în domeniul apărării aeriene.

Săptămâna trecută, a devenit al doilea aliat al Ucrainei, după Polonia, care a furnizat avioane de luptă, pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia Rusiei, care durează de un an. Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB.

Facebook

Comentarii

194 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *