Criză în Slovacia: Ludovit Odor, premier interimar până la noile alegeri

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, a decis ca Ludovit Odor să rămână prim-ministru interimar până la alegerile de pe 30 septembrie, informează dpa, potrivit Agerpres.

Preşedintele țării i-a solicitat expertului financiar, neafiliat politic, să rămână în funcţia de premier, în pofida faptului că guvernul lui a pierdut votul de încredere în parlament.

Cabinetul tehnocrat al lui Ludovit Odor a fost învestit în urmă cu o lună, însă în prezent este limitat în ce poate face înainte de alegerile din Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori.

Potrivit sondajelor de opinie, partidul SMER-SSD (Direcţia – Social Democraţia) al fostului prim-ministru Robert Fico se află pe primul loc în preferinţele electoratului.

În plan extern, Robert Fico nu mai vrea ca Slovacia să sprijine Ucraina cu arme și susţine, în schimb, ca Ucrainei să i se acorde doar ajutor umanitar şi economic.

Majoritatea altor partide refuză să intre într-o coaliţie cu formaţiunea lui Fico, ceea ce înseamnă că dificila sarcină de a forma un guvern s-ar putea prelungi şi după 30 septembrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *