Slovacia a anulat controalele la frontiera cu Ungaria

Slovacia a suspendat controalele la frontiera cu Ungaria, la doar o zi de la instituirea acestora, după ce niciun migrant fără documente nu a fost prins în timpul acestei operațiuni de amploare.

Noul guvern slovac a mobilizat sute de polițiști, trupe și câini pentru a preveni intrarea migranților ilegali fără acte în țară. Aceste forțe au fost dislocate pe rutele considerate a fi cele mai frecvent utilizate de către migranți, pe o parte din cei 677 de kilometri ai frontierei cu Ungaria.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat că această demonstrație de forță urma să transmită un mesaj ferm traficanților și organizatorilor migrației ilegale cu privire la hotărârea țării de a-și proteja teritoriul. Cu toate acestea, operațiunea de 12 ore, desfășurată de la ora 19:00 de luni până la ora 05:00 marți, nu a dus la nicio arestare, potrivit șefului interimar al poliției, Rastislav Polakovič.

Reacția guvernului a stârnit critici din opoziție, care au numit această acțiune „un teatru scump” menit să distragă atenția de la problemele reale ale Slovaciei. Cu toate acestea, premierul Fico a subliniat că migrația ilegală rămâne o prioritate pentru guvernul său, și anunțase anterior reluarea controalelor la frontiera cu Ungaria la 5 octombrie.

În primele trei trimestre ale acestui an, aproximativ 40.000 de migranți fără documente au intrat în Slovacia în tranzit, comparativ cu 5.000 în anul precedent. Cu toate acestea, numărul migranților a scăzut în ultimele săptămâni.

Facebook

Comentarii

83 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *