Situație critică în Liban: Peste 76.000 de persoane strămutate din cauza violențelor la granița cu Israelul

Conform datelor publicate recent de agenția pentru migrație a Națiunilor Unite (OIM) și citate de surse media internaționale, peste 76.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele în Liban, la doar trei luni de la debutul conflictelor violente la granița cu Israelul.

Statisticile indică faptul că aproape 81% dintre acești strămutați au găsit adăpost la rude sau membrii familiei. În contrast, doar un procent de 2% se află în adăposturi colective, în special în regiuni precum orașul Tir de pe coasta de sud și în zona Hasbaya din sud-estul țării, conform informațiilor furnizate de agenție.

Conflictul s-a intensificat vineri, cu schimburi de focuri între armata israeliană și combatanții mișcării șiite libaneze Hezbollah. Această mișcare este aliată cu sunniții palestinieni din Fâșia Gaza și a jucat un rol central în aceste confruntări. Tragicul bilanț al violențelor include 175 de decese în Liban, dintre care 129 erau combatanți Hezbollah, dar și civili nevinovați, inclusiv trei jurnaliști. În paralel, în nordul Israelului, nouă soldați și cinci civili au fost raportați ca fiind uciși, conform autorităților israeliene.

În paralel, războiul din Gaza continuă, iar ultimul raport al Ministerului Sănătății din guvernul Hamas indică că 22.438 de persoane au pierit în această regiune, în mare parte femei, adolescenți și copii, reprezentând aproape 1% din populația Fâșiei Gaza.

Facebook

Comentarii

169 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *