Situație „apocaliptică” în Gaza: UE discută sancțiuni și solicită un armistițiu

Luni, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a avertizat cu privire la situația „apocaliptică” din Gaza, descriind nivelul de distrugere ca fiind mai mare decât cel suferit de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a subliniat că nivelul de suferință umană constituie o „provocare fără precedent”.

La finalul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai UE la Bruxelles, Borrell a prezentat presei o imagine „catastrofală” a teritoriului palestinian. Oficialul UE a declarat că distrugerile clădirilor din Gaza sunt „mai mult sau mai puțin, chiar mai mari decât distrugerile suferite de orașele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.”

Discuțiile la nivelul șefilor diplomației UE au inclus posibile sancțiuni suplimentare împotriva organizației Hamas, propuse de Franța, Italia și Germania. Borrell a menționat că nu au existat obiecții și că va face o propunere în acest sens Celor 27. S-a discutat, de asemenea, despre posibile sancțiuni împotriva extremiștilor israelieni din Cisiordania, însă nu a existat unanimitate în acest sens.

În contextul dramatic al evenimentelor, țările UE au cerut un armistițiu de durată în conflictul din Gaza. Speranțele pentru o soluționare pașnică rămân volatile, iar situația din regiune se confruntă cu o criză umanitară de proporții alarmante.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *