Siria, un aliat apropiat al Rusiei, rupe legăturile diplomatice cu Ucraina

Siria, un aliat apropiat al Rusiei, a anunțat că rupe în mod oficial legăturile diplomatice cu Ucraina ca răspuns la o acțiune similară a Kievului. La sfârșitul lunii trecute, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că orașul Kiev va întrerupe legăturile după ce Siria a recunoscut republicile separatiste Donetsk și Luhansk, susținute de Rusia, din estul Ucrainei. „Nu vor mai exista relații între Ucraina și Siria”, a declarat Zelenski la acea vreme.

Siria rupe relațiile cu Ucraina

„Republica Arabă Siriană a decis să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina, în conformitate cu principiul reciprocității”, se arată într-un comunicat al Ministerului sirian de Externe, publicat miercuri. Ministerul sirian de Externe a declarat că Ucraina a rupt pentru prima dată relațiile în 2018 prin refuzul de a revalida reședințele personalului său diplomatic la Kiev, ceea ce a făcut imposibilă îndeplinirea atribuțiilor acestora.

Acesta a adăugat că ambasada siriană și-a suspendat la acel moment atribuțiile „ca urmare a atitudinilor ostile ale guvernului ucrainean”. Anunțul de miercuri survine în timp ce ministrul sirian de externe Faisal Mekdad se întâlnește cu oficiali iranieni la Teheran, la o zi după un summit între liderii Rusiei, Iranului și Turciei în capitala iraniană. În doar a doua sa călătorie în străinătate de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, președintele rus Putin a discutat despre conflictul din Siria cu președintele iranian Ebrahim Raisi și cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Moscova și Damascul au devenit mai apropiate după ce Putin a intervenit în războiul civil din Siria pentru a ajuta la înclinarea balanței de putere în favoarea președintelui Bashar al-Assad. La rândul său, în 2018, guvernul lui Assad s-a alăturat Rusiei pentru a recunoaște două republici separatiste sponsorizate de Rusia, Abhazia și Osetia de Sud, care sunt recunoscute la nivel internațional ca făcând parte din Georgia. Siria a recunoscut, de asemenea, independența statelor separatiste din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk, din nou în contrast cu comunitatea internațională.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii