Sindicatele din instituțiile europene cer demisia directoarei EPSO

Mai multe organizații sindicale, reprezentând angajații Uniunii Europene, cer demisia Minnei Vuorio, directoarea Oficiului European pentru Selecția Personalului (EPSO). Sindicatele subliniază necesitatea unei schimbări de mentalitate și cer numirea unei noi conduceri, considerând acest pas crucial pentru „restabilirea încrederii în instituțiile Uniunii Europene”.

EPSO are un rol esențial în recrutarea pentru diverse instituții ale UE, inclusiv Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul UE și Serviciul European de Acțiune Externă. Acesta prelucrează anual aproximativ 45,000 de candidaturi pentru circa 800 de posturi permanente.

Într-o scrisoare oficială datată 14 februarie și obținută de POLITICO, trei sindicate influente – Alianța, Generația 2004 și USF – au exprimat „o îngrijorare profundă și nemulțumire față de actuala conducere” a oficiului.

Criticile asupra proceselor de recrutare ale oficiului au fost tot mai des întâlnite în ultimul timp, cea mai recentă fiind evaluarea negativă a Avocatului Poporului European (Ombudsman) cu privire la examenele online ca parte a procesului de selecție.

Acesta a identificat „deficiențe în informațiile furnizate de către EPSO aplicanților și candidaților, precum și în modul de gestionare a reclamațiilor și reprogramărilor examenelor”.

Sindicatele (Alianța, Generația 2004 și USF) susțin că investigațiile Avocatului Poporului European au „confirmat în fiecare aspect validitatea analizelor noastre critice și amploarea deficiențelor semnalate”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că executivul lucrează „îndeaproape” cu alte instituții UE pentru a „găsi soluții rapide și durabile în soluționarea problemelor actuale cu care se confruntă EPSO, astfel încât concursurile să poată fi reluate cât mai curând posibil, garantând o experiență îmbunătățită pentru candidați.”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *