Și Bulgaria va fi exceptată de la aplicarea embargoului, până la sfârşitul anului 2024

Bulgaria va fi exceptată până la sfârşitul anului 2024 de la aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc, în formula convenită de șefii de state și de guverne, reuniți la summitul Consiliului European de la Bruxelles, a anunţat premierul bulgar Kiril Petkov, potrivit CNN, preluat de Agerpres.
Oficialul bulgar a precizat că excepţia va oferi posibilitatea Bulgariei de a-şi adapta rafinăriile de petrol. Bulgaria este una dintre țările europene cu cel mai mare grad de dependență de petrolul rusesc – 90% și a rămas făză gaze naturale livrate de Rusia, alături de Polonia, la 27 aprilie.
În cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni, liderii europeni au convenit să se limiteze, în prima fază, impoturile de gaze pe cale marină, care reprezintă cea mai mare pondere a gazelor naturale – două treimi din totalul importurilor. Până la sfârșitul anului, importurile totale din Rusia de petrol ar urma să fie reduse până la 90%. O excepție a fost acordată pentru importurile prin conducte, astfel încât Ungaria, Slovacia și Cehia, care nu au ieșire la mare, să își asigure aprovizionarea cu gaze. Gradul de dependență ar Ungariei este de 70%, iar al Cehiei și Slovaciei de 85%.
Embargoul propus de Comisia Europeană prevede o perioadă de tranziţie de şase luni pentru importul de petrol brut şi de opt luni pentru produsele petroliere rafinate.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii