Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, a fost înmormântat

Cu rugăciuni, flori și steaguri acoperite cu panglici negre, Japonia și-a luat marți rămas bun de la Shinzo Abe, o figură polarizantă care a dominat politica în calitate de cel mai longeviv premier al țării, înainte de a fi împușcat la un miting electoral săptămâna trecută.

Shinzo Abe a fost înmormântat

Mulțimile de oameni au umplut trotuarele, în condițiile unei prezențe intense a poliției, în timp ce mașina mortuară care îl transporta pe Abe, care a murit la vârsta de 67 de ani, a plecat de la un templu din centrul Tokyo într-o procesiune prin oraș. În timp ce aproape o duzină de elicoptere zburau deasupra lor, oamenii se înclinau, cu mâinile împreunate în semn de rugăciune, la trecerea dricului funerar, într-o procesiune transmisă în direct de postul de televiziune NHK. Alții aplaudau, aclamau sau făceau cu mâna.

„Vă mulțumim foarte mult pentru munca depusă pentru țara noastră”, a strigat în mod repetat un bărbat.

Sute de persoane au intrat în templul unde a avut loc înmormântarea lui Abe luni seara și marți dimineața, înainte de ceremonia privată, pentru a-și prezenta omagiile. Uciderea sa vineri de către un șomer care mânuia o armă artizanală a uimit o națiune în care atât crimele cu arme de foc, cât și violența politică sunt extrem de rare. Cortegiul funerar a trecut prin Nagatacho, inima politică a capitalei, unde sute de oameni s-au aliniat în fața clădirii parlamentului în care Abe a intrat pentru prima dată ca tânăr deputat în 1993, după moartea tatălui său politician.

Premierul Fumio Kishida și un grup de miniștri ai cabinetului au așteptat în liniște în fața biroului din care Abe, cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei când a preluat prima dată funcția, a condus națiunea timp de două mandate, cel mai lung din 2012 până în 2020, când a demisionat din cauza unor probleme de sănătate.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii