Shein, gigantul fast-fashion, în vizorul Comisiei Europene

Compania chineză riscă amenzi de până la 6% din veniturile globale, conform Legii UE privind serviciile digitale.

Magazinul online de fast-fashion, Shein, a intrat în vizorul Comisiei Europene, fiind suspectat de conținut online ilegal și dăunător, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg. Comisia consideră că firma ar trebui să elimine astfel de practici, iar Shein va trebui să se conformeze Legii privind serviciile digitale a UE (DSA – Digital Services Act).

Conform surselor citate de Bloomberg, compania, populară în rândul cumpărătorilor din întreaga lume, urmează să fie supusă DSA. Acest lucru survine în contextul în care aceasta a raportat un număr impresionant de 108 milioane de utilizatori. Normele DSA impun platformelor online, inclusiv Shein, să monitorizeze și să reglementeze vânzătorii de pe platforma lor, să ofere modalități de semnalare a conținutului ilegal și să efectueze teste aleatorii asupra produselor potențial ilegale.

Astfel, Shein riscă amenzi de până la 6% din veniturile globale în caz de încălcare a normelor stabilite de DSA. Printre alte platforme deja incluse în DSA se numără YouTube al Alphabet Inc., Facebook al Meta Platforms Inc. și X al lui Elon Musk, precum și AliExpress al Alibaba Group Holding Ltd. și Amazon.com Inc.

Normele DSA, intrate în vigoare în august, oferă autorităților europene de reglementare puteri fără precedent pentru a trage la răspundere marile companii de tehnologie pentru conținutul de pe platformele lor. Aceste reguli includ restricții privind utilizarea datelor sensibile, interdicția direcționării reclamelor către minori și blocarea tacticii care determină oamenii să-și dea acordul pentru urmărirea online.

Reprezentanții Shein au declarat că mențin un dialog regulat și constructiv cu executivul european pentru a asigura respectarea continuă a legilor și reglementărilor UE. Comisia Europeană nu a răspuns încă solicitării de comentarii.

De asemenea, Shein a fost în atenția publicului și din cauza provenienței bumbacului folosit în producția sa. În 2022, teste de laborator efectuate pentru Bloomberg News au dezvăluit că articolele de îmbrăcăminte expediate în SUA de la Shein erau fabricate din bumbac provenit din regiunea Xinjiang din China, unde există acuzații de abuzuri împotriva poporului uigur.

Departamentul de Stat al SUA a numit aceste acțiuni „abuzuri îngrozitoare”, iar oficialii au interzis importul de bumbac și alte produse din această regiune. Compania se confruntă acum nu doar cu presiunile legate de conținutul online, ci și cu preocupările referitoare la practicile sale de aprovizionare și respectarea drepturilor omului.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *