Parlamentul României: Sesiune extraordinară pentru ratificarea aderării Suediei și Finlandei la NATO

Parlamentul Romaniei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, joi, că Parlamentul României se va reuni într-o sesiune extraordinară pentru a ratifica protocoalelor de aderare la NATO pentru Finlanda şi Suedia.

„Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a protocoalelor de aderare la NATO pentru cele două state nordice. Vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă, pe care o vom anunţa în perioada următoare”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a salutat anunţurile făcute de Franţa şi SUA privind creşterea prezenţei militare în România – o suplimentare cu 5.000 de militari americani fiind anunțată de președintele Joe Biden, la summitul de la Madrid – și a subliniat importanţa consolidării sprijinului pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Canada a fost prima țară din cele 30 de state membre NATO care a ratificat protocoalele de aderare ale Finlandei și Suediei. Camera Comunelor a votat, marți, în unanimitate în favoarea aderării la alianță a celor două țări nordice.  

Finlanda și Suedia au depus, pe 18 mai, cererea oficială de aderare la Alianța Nord-Atlantică, pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Decizia a fost considerată istorică, statele renunțând astfel la politica de neutralitate și nealiniere militară, după mai multe decenii. La summitul NATO de la Madrid, pe 28 iunie, toate cele 30 de state aliate au decis să susțină aderarea Finlandei și Suediei la alianța nord-atlantică.

Aderarea Finlandei și Suediei se află în faza ratificării de către parlamentele naționale, proces lansat oficial pe 5 iulie, și se estimează că procedurile ar putea dura un an.

Pe fondul temerilor că Rusia ar putea riposta la planurile de aderare la NATO, Finlanda – care are o graniță comună de 1.340 de kilometri cu Federația Rusă – a decis să își consolideze frontierele. Parlamentul Finlandei a votat, astăzi, în favoarea unei legislaţii care să permită instalarea de bariere permanente, la frontiera cu Rusia.

Finlanda și Suedia vor beneficia de apărare colectivă a aliaților, consfințită prin articolul 5 al Tratatului de la Washington, după aderarea deplină la NATO.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii