Lavrov își amână vizita în Belarus, după moartea subită a omologului său

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a amânat o vizită planificată la Minsk, ca urmare a decesului omologului său belarus, Vladimir Makei, potrivit presei ruse, care citează Ministerul de Externe.

Agenția de știri belarusă Belta a informat sâmbătă că ministrul de externe, apropiat al liderului autoritar Alexander Lukașenko, a murit subit. Cauza decesului nu a fost precizată, iar Makei nu era cunoscut ca suferind de vreo boală cronică. În vârstă de 64 de ani, șeful diplomației belaruse urma să se întâlnească luni cu Lavrov. Săptămâna trecută, el a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – o alianță militară a mai multor state post-sovietice – la Erevan.

Înainte de controversatele alegeri prezidențiale din Belarus din 2020 – care au fost considerate pe scară largă ca fiind fraudate și au declanșat proteste antiguvernamentale în masă – Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc poziția după începerea protestelor, spunând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului. Liderul opoziției în exil Sviatlana Tsikhanouskaya, comentând moartea ministrului, l-a numit pe Makei un trădător al poporului belarus: „În 2020, Makei a trădat poporul belarus și a sprijinit tirania. Acesta este modul în care poporul belarus își va aminti de el”, a declarat Tsikhanouskaya pe Twitter, potrivit Euronews.

La Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că oficialii ministerului au fost șocați de vestea morții lui Makei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *