Culmea cinismului: Serghei Lavrov cere ”protejarea legilor internaționale”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut miercuri tuturor liderilor lumii să facă eforturi pentru a proteja legile internaționale, întrucât „lumea evoluează într-un mod complicat”. Lavrov a făcut acest apel la o întâlnire cu omologul său vietnamez Bui Thanh Son la Hanoi.

Lavrov face apel pentru respectarea legilor internaționale

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia a fost acuzată de țările occidentale că a încălcat dreptul internațional prin invazia sa în Ucraina. Liderii Uniunii Europene au îndemnat Moscova să respecte un ordin al Curții Internaționale de Justiție care îi cere Rusiei să se retragă din Ucraina.

”Vietnamul este un partener-cheie (al Rusiei) în ASEAN, iar relațiile dintre cele două țări se bazează pe istorie și pe lupta lor comună pentru dreptate”, a declarat Lavrov în cadrul reuniunii, referindu-se la Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est. Vietnamul și Rusia au legături strânse care datează din epoca sovietică, iar Hanoi nu a condamnat până acum războiul Rusiei din Ucraina, pe care Moscova îl numește „operațiune specială”. Vizita lui Lavrov la Hanoi are loc în contextul în care cele două națiuni marchează cea de-a zecea aniversare a „parteneriatului lor strategic cuprinzător”. Ministrul rus de Externe urmează să zboare apoi în Indonezia, pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe din G20 în această săptămână.

Între timp, parlamentul rus a adoptat în grabă două proiecte de lege care impun controale stricte asupra economiei, obligând întreprinderile să furnizeze bunuri forțelor armate și obligând angajații unor firme să lucreze ore suplimentare. Odată promulgate de președintele Vladimir Putin, proiectele de lege vor permite guvernului să introducă „măsuri economice speciale”, în timpul a ceea ce Kremlinul numește „operațiunea militară specială” în Ucraina.

„În contextul operațiunilor desfășurate de forțele armate ale Federației Ruse în afara Rusiei, inclusiv pe teritoriul Ucrainei, este necesară repararea armelor, a echipamentelor militare și asigurarea forțelor armate cu mijloace materiale și tehnice”, se arată într-o notă explicativă la unul dintre proiectele de lege.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii