Serbia amenință cu retragerea din Consiliul Europei

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a provocat o undă de șoc în arena politică europeană, declarând că țara sa ar putea renunța la statutul său de membru al Consiliului Europei, pe fondul primirii Kosovo în această organizație. Într-un interviu acordat postului privat de televiziune Prva, Vučić a afirmat că integrarea Kosovo în Consiliul Europei ar echivala cu eliminarea Serbiei din acest for european.

„Le va fi foarte incomod când se vor auzi toate poveștile și detaliile despre cum au mințit Serbia. Vom vedea dacă Serbia vrea să rămână sau nu în Consiliul Europei. Poate vă place mai mult să aveți Pristina în Consiliul Europei decât Belgradul și Serbia”, a declarat Vučić, subliniind că actuala orientare a Consiliului Europei îi face pe cetățenii sârbi să se întrebe despre relevanța acestei organizații.

Președintele sârb a atras atenția asupra precedentului creat de excluderea Rusiei din Consiliul Europei, adăugând că primirea Kosovo pe ordinea de zi a acestei organizații pare să fi fost urmată de un interes crescut pentru excluderea Serbiei.

Cu toate acestea, analiștii politici remarcă că o eventuală retragere a Serbiei din Consiliul Europei ar putea avea consecințe de amploare asupra relațiilor regionale și internaționale ale țării, precum și asupra perspectivei sale europene.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *