Serbia și Kosovo acceptă planul UE de normalizare a relaţiilor bilaterale

Șeful UE pentru afaceri externe, Josep Borrell a declarat luni că liderii Serbiei și Kosovo au acceptat propunerea Uniunii Europene de normalizare a relațiilor tensionate dintre cele două părți.

Borrell a făcut acest anunț după ce a mediat discuțiile dintre președintele sârb Aleksandar Vucic și prim-ministrul kosovar Albin Kurti la Bruxelles.

„Au fost înregistrate progrese astăzi și felicit părțile pentru angajamentul lor”, le-a declarat Borrell reporterilor.

„În același timp, este nevoie de mai multă muncă, pentru a ne asigura că ceea ce a fost acceptat astăzi de către cele două părți va fi și implementat. Este important să fim de acord (dar) este și mai important să punem în aplicare ceea ce s-a convenit”.

Șeful politicii externe a UE a mai spus că cele două părți au promis că nu vor lua măsuri unilaterale care ar putea produce noi tensiuni și ar putea pune acordul în pericol.

„Acest acord este în primul rând pentru cetățenii din Kosovo și Serbia”, a adăugat acesta.

Conform noului acord, Belgradul nu va recunoaște Kosovo drept națiune independentă, dar va accepta să recunoască documente oficiale precum pașapoarte, diplome și plăcuțe de înmatriculare.

Planul spune, de asemenea, că fără a prejudicia recunoașterea statutului acestora, niciuna dintre părți nu va recurge la violență pentru a soluționa un diferend și nici nu va încerca să împiedice cealaltă parte să adere la UE sau la alte organisme internaționale, o cerere crucială din partea Kosovo.

În ciuda acestor progrese, Borrell a declarat că o următoare întâlnire cu Vucic și Kurti este programată în luna martie pentru a discuta modul de implementare a planului.

Facebook

Comentarii

156 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *