Serbia: Parlamentul a fost dizolvat și au fost anunțate alegeri anticipate

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a dizolvat, astăzi, parlamentul și a anunțat organizarea de alegeri anticipate pentru data de 17 decembrie a acestui an, anunță Reuters.

Euronews amintește că viitoarele alegeri vor fi al treilea scrutin parlamentar pe care Serbia îl organizează în doar trei ani și jumătate.

Alegerile vor avea loc în contextul în care partidul de guvernământ din care provine și Vucic a fost pus sub presiuni tot mai mari de către opoziție în urma celor două atacuri armate din luna mai.

Decizia de a organiza alegeri anticipate vine, de asemenea, în contextul eforturilor diplomatice occidentale de a obține cooperarea dintre Serbia și Kosovo.

În ultimele săptămâni mai multe state europene, printre care Franța, Germania și Italia, au cerut guvernului kosovar să acorde un grad mai mare de autonomie minorității sale sârbe, concomitent cu îndemnarea Serbiei să recunoască independența „de facto” a Kosovo.

Liderii europeni le-au transmis ambelor țări că o cooperare dintre ele este o condiție necesară pentru aderarea lor la Uniunea Europeană.

Kosovo a solicitat demararea procesului de aderare în data de 15 decembrie a anului trecut, în timp ce Serbia este o țară candidată din anul 2012.

Facebook

Comentarii

86 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *