Serbia: Ministrul Apărării va forma noul guvern

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, l-a desemnat sâmbătă pe ministrul apărării, Milos Vucevic, să formeze noul guvern în urma alegerilor legislative din 17 decembrie, relatează agenţiile AFP şi EFE, preluate de Agerpres.

Milos Vucevic (49 de ani) este ministrul Apărării din 2022, anterior fiind, timp de zece ani, primar la Novi Sad. El conduce Partidul Progresist Sârb (SNS), formaţiunea de dreapta naţionalistă a preşedintelui Aleksandar Vucic, care a câştigat scrutinul legislativ cu 46% din voturi.

Opoziţia a acuzat fraude la alegeri şi nu a acceptat rezultatul lor. Principala coaliţie de opoziţie, denumită „Serbia împotriva violenţei”, a obţinut 23,5% din voturi şi a organizat proteste la Belgrad. Preşedintele Aleksandar Vucic a respins acuzaţiile de fraudă şi a declarat că deţine dovezi conform cărora manifestaţiile opoziţiei au fost orchestrate din străinătate.

Învestirea noului guvern este aşteptată să fie o simplă formalitate, întrucât partidul SNS are o majoritate de 129 din cele 250 de locuri în parlament.

O provocare majoră pentru viitorul guvern va fi normalizarea relaţiilor cu Kosovo, proces mediat de UE, însă aflat în impas, în timp ce cresc tensiunile între Belgrad şi Pristina. Serbia denunţă încălcări ale drepturilor populaţiei sârbe în Kosovo şi acuză Occidentul că tolerează încălcarea angajamentelor internaţionale asumate de Pristina.

Pe de altă parte, ţările occidentale continuă presiunile asupra Belgradului să se alăture sancţiunilor pe care le-au impus Rusiei, un prieten tradiţional al Serbiei. Preşedintele Vucic a afirmat că ţara sa „plăteşte scump” pentru poziţiile sale în chestiunile geopolitice.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *