Serbia a refuzat crearea unei baze militare ruse pe teritoriul său

Serbia a refuzat să plaseze o bază militară rusă pe teritoriul său. În schimb, Belgradul a decis să își îndrepte atenția asupra extinderii cooperării cu NATO.

Săptămâna trecută, ambasadorul rus Alexander Botsan-Harcenko a făcut o declarație despre desfășurarea unei baze militare ruse în Serbia.

„Crearea unei baze militare ruse în Serbia este o chestiune suverană pentru țara noastră, în plus este o chestiune de interes strategic a Federației Ruse”, a spus diplomatul la acea vreme.

Totodată, el a afirmat că poziția Serbiei în regiunea balcanică din punct de vedere militar și tehnic este mult mai puternică decât pare.

Cu toate acestea, președintele Aleksandar Vucic a declarat că „Serbia nu are nevoie de bazele militare ale nimănui”.

„Serbia își va menține neutralitatea militară și relațiile aliate. Nu vom renega legăturile cu Rusia, China, SUA și UE, dar țara își va purta singură de grijă”, a spus liderul sârb într-un interviu pentru TV Prva.

Surse oficiale au declarat că Serbia a abandonat ideea de a găzdui o bază militară rusă în favoarea extinderii cooperării cu NATO.

Țara și-a intensificat cooperarea cu NATO în cadrul bazei militare de sudul țării din vecinătatea orașului Buyanovac. Acest lucru a fost confirmat de șeful biroului american de cooperare și apărare, Alessandro Pedraza.

Potrivit acestuia, Washingtonul și Belgradul vor dezvolta principalul centru de instruire al armatei sârbe în cadrul bazei de la Yug unde soldații vor fi antrentați conform standardelor NATO. Aceștia plănuiesc și pregătirea unităților sârbe pentru operațiuni de menținere a păcii.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

79 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *