Referendumuri în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie pentru alipirea la Rusia

În patru zone din Ucraina, controlate de Rusia, încep, astăzi, referendumuri pentru aderarea la Rusia, voturi condamnate de Occident, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Votarea în Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie va dura până marţi.

„Încă de la începutul operaţiunii, am spus că populaţia teritoriilor respective ar trebui să-şi decidă soarta şi întreaga situaţie actuală confirmă că ei vor să fie cei care îşi decid soarta”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Ucraina consideră că Rusia intenţionează să folosească rezultatele referendumului ca semn de sprijin popular şi drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeii în 2014, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

„Orice decizie pe care conducerea rusă ar putea-o lua nu schimbă nimic pentru Ucraina. De interes pentru noi sunt strict sarcinile din faţa noastră. Acestea sunt eliberarea ţării noastre, apărarea poporului nostru şi mobilizarea sprijinului mondial pentru a le îndeplini”, a declarat joi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifică apoi escaladarea militară, ca necesară pentru a-şi apăra teritoriul.

Referendumurile au fost denunţate de lideri mondiali, inclusiv preşedintele SUA, Joe Biden, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, precum şi de NATO, Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). OSCE, care monitorizează desfăşurarea alegerilor, a spus că rezultatele nu vor avea forţă juridică pentru că nu se conformează legii Ucrainei și nici standardelor internaţionale.

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *