Senatul SUA pedepsește Ungaria: Vânzare de rachete blocată

Senatul american blochează o vânzare de armament, în valoare de 735 de milioane de dolari, către Ungaria, din cauză că guvernul de la Budapesta nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, informează Reuters.

„Având în vedere promisiunile care mi-au fost făcute mie şi altora, anul trecut, că acest vot va fi dat, şi faptul că suntem în luna iunie şi încă nu există acest vot, am decis ca vânzarea de noi echipamente militare americane către Ungaria să fie suspendată”, a anunţat senatorul Jim Risch, principalul lider republican din Comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA.

„Ungaria ar trebui să ia măsurile necesare pentru a permite Suediei să intre în alianţă – şi asta cât mai curând”, a spus senatorul Risch.

Conform legislaţiei americane, tranzacţiile majore de armament sunt analizate de Comisia pentru relaţii externe a Senatului şi de Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor.

The Washington Post a anunțat că achiziţia blocată include 24 de baterii de lansatoare de rachete HIMARS şi peste 100 de rachete şi încărcătoare, împreună cu piesele şi suportul aferent.

Suedia a solicitat anul trecut să adere la NATO ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Obiecţiile din partea Turciei şi Ungariei au întârziat candidatura. Suedia speră acum să adere până la summitul NATO de luna viitoare din Lituania, transmite News.ro.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *