Senatul SUA intră în competiția cip-urilor cu China

Senatul SUA a votat marți pentru a merge mai departe cu o versiune redusă a unei legislații care să ofere miliarde de dolari în subvenții și credite fiscale pentru industria semiconductorilor, în speranța de a atenua o penurie care a perturbat producția în industrii de la automobile la electronice și arme de înaltă tehnologie, concurând astfel cu China.

Senatul a susținut cu 64 la 34 o măsură procedurală care pregătește terenul pentru posibile voturi pentru adoptarea legislației în Senat și în Camera Reprezentanților până la sfârșitul săptămânii viitoare. Proiectul de lege face parte dintr-un amplu efort al guvernului de a contracara China în ascensiune și de a atenua problemele legate de lanțul de aprovizionare, în acest caz prin reducerea dependenței companiilor americane de semiconductoarele fabricate în străinătate.

Textul final nu a fost publicat înainte de votul de procedură, dar consilierii din Senat au declarat că măsura include aproximativ 54 de miliarde de dolari în subvenții pentru companiile americane de semiconductori, precum și un nou credit fiscal de 25% pe patru ani pentru a încuraja companiile să construiască fabrici în Statele Unite. Valoarea creditului fiscal este estimată la aproximativ 24 de miliarde de dolari. Oficiali din administrația președintelui Joe Biden au îndemnat Congresul să adopte un proiect de lege privind semiconductorii înainte de a părăsi Washingtonul pentru vacanța anuală din luna august, afirmând că acesta nu numai că ar crea și ar păstra locurile de muncă din SUA, dar ar susține și securitatea națională.

SUA adoptă o nouă versiune a proiectului de lege

Companiile producătoare de semiconductori au cerut, de asemenea, să se acționeze. Intel Corp (INTC.O) a declarat în ianuarie că va cheltui 20 de miliarde de dolari pentru o fabrică în Ohio, după ce anul trecut a dat startul la două noi fabrici în Arizona. Această sumă ar putea crește la 100 de miliarde de dolari cu un total de opt fabrici și ar fi cea mai mare investiție înregistrată în Ohio, a declarat în ianuarie directorul general al Intel, Pat Gelsinger. Cu toate acestea, el a adăugat că, fără finanțare guvernamentală, „nu se va întâmpla la fel de repede și nu va crește la fel de repede”.

Senatoarea Maria Cantwell, președinta democrată a Comisiei pentru Comerț din Senat, i-a îndemnat pe legislatori să voteze „da”.

„Votul de astăzi se referă cu adevărat la faptul dacă vom înceta să mai trimitem locuri de muncă în străinătate și, în schimb, vom investi în cercetare și dezvoltare americană. Dacă investim în cercetare și dezvoltare americană, atunci vom vedea fabrica despre care se vorbește în Ohio construită, în loc să fie construită imediat în Europa”, a declarat ea.

Multe sisteme de armament importante necesită, de asemenea, cipuri de calculator sofisticate. De exemplu, sistemele de rachete Javelin fabricate de Raytheon Technologies (RTX.N) și Lockheed Martin Corp conțin fiecare 250 de microprocesoare. Aceste sisteme au fost foarte solicitate de soldații ucraineni în timp ce aceștia se străduiesc să respingă invazia rusă în Ucraina, acțiune pe care Moscova o numește „operațiune specială”. Actualul proiect de lege este o versiune redusă a unor măsuri rivale din Senat și din Camera Reprezentanților care s-au blocat înainte de a deveni lege, chiar dacă eforturile de a contracara China sunt politici susținute în general atât de republicani, cât și de democrații lui Biden, care controlează Congresul la limită.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii