Senatul SUA a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

suedia si finlanda

Statele Unite au ratificat, miercuri, protocoalele de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, după decizia istorică a celor două ţări de a renunţa la neutralitate, anunțată pe 18 mai.

Senatul SUA a aprobat rezoluţia cu o majoritate mare de voturi (95 de voturi pentru, un vot împotrivă), în condițiile în care, pentru aprobare, era necesară o majoritate de două treimi, potrivit Agerpres.

În SUA, potrivit Constituției, doar Senatul poate ratifica acordurile internaţionale, iar votul de ieri a avut loc după cele mai recente ratificări ale celor două protocoale de aderare de către Franţa şi Italia.

În total, 23 de state din cele 30 au ratificat până acum aderarea celor două țări la alianța nord-atlantică, conform numărătorii ţinute de Adunarea Parlamentară a NATO.

Toate ţările membre NATO trebuie să ratifice protocoalele de aderare pentru ca acestea să poată intra în vigoare şi, astfel, Finlanda şi Suedia să poată beneficia de drepturi depline, ca țări membre NATO.

România a fost printre primele țări care au ratificat, la sfârșitul lunii trecute, aderarea la NATO a Finlandei și Suediei.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *