Senatul american a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Senatul a adoptat miercuri o rezoluție prin care ratifică cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO, într-o decizie ce are scopul de a întări alianța militară occidentală împotriva amenințării reprezentate de Rusia.

Măsura a fost aprobată cu 95 de voturi pentru și unul singur împotriva. Decizia a necesitat sprijinul a cel puțin două treimi dintre senatorii prezenți.

Senatorul Josh Hawley, R-Mo. a fost cel care și-a exprimat singurul vot împotriva ratificării.

„Votul de astăzi arată că alianța noastră este mai puternică ca niciodată”, a declarat liderul majorității Chuck Schumer, D-N.Y., în cadrul Senatui, imediat după exprimarea acestui vot.

„Prin această decizie dorim să tragem un semnal de alarmă pentru Rusia, că nu poate intimida America sau Europa”, a adăugat acesta.

Administrația Biden este așteptată acum să prezinte documentele de ratificare la NATO.

„Vom continua să lucrăm pentru a rămâne vigilenți împotriva oricăror amenințări la adresa securității noastre comune pentru a descuraja și a înfrunta orice agresiune sau amenințare la adresa alianței”, a declarat președintele Joe Biden într-o declarație după votul Senatului.

„Aștept cu nerăbdare să semnez protocoalele de aderare și să primesc Suedia și Finlanda, două democrații puternice cu armate foarte capabile, în cea mai mare alianță defensivă din istorie”, a adăugat el.

Toate cele 30 de țări NATO trebuie să ratifice cererile înainte ca Finlanda și Suedia să devină membre.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *