Șeful unei instituții media și doi jurnaliști din Gaza, uciși în ofensiva israeliană

În cursul acestui weekend, șeful unei instituții media din Gaza, Belal Jadallah, împreună cu alți doi jurnaliști independenți, Hassouna Sleem și Sary Mansour, au fost uciși în timpul ofensivei israeliene în teritoriu, conform declarațiilor rudelor acestora. Aceste decese aduc numărul jurnaliștilor și angajaților media uciși la 48, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) cu sediul la New York.

CPJ a subliniat că decesele din acest weekend au avut loc în urma ofensivei israeliene, care a fost declanșată ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. Lista CPJ cuprinde 43 de palestinieni, patru israelieni și un libanez. Organizația solicită cel puțin două surse pentru a verifica fiecare deces.

Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al CPJ, a declarat că jurnaliștii din regiune fac sacrificii mari pentru a acoperi acest conflict devastator, cu cei din Gaza plătind un tribut fără precedent și confruntându-se cu amenințări exponențiale.

Duminică, Belal Jadallah, șeful consiliului de administrație al Press House-Palestine, a fost ucis, iar cumnatul său a fost grav rănit. Jadallah, care lucra și pentru Reuters, a fost declarat mort după ce a fost găsit în zona Zeitoun din orașul Gaza, acesta a căzut victima unui obuz de tanc israelian.

În plus, cei doi jurnaliști independenți, Hassouna Sleem și Sary Mansour, au fost uciși sâmbătă într-un atac israelian asupra taberei de refugiați de la Bureij din centrul Fâșiei Gaza, potrivit declarațiilor rudelor și oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Autoritățile sanitare au confirmat că în acel incident au pierit 17 persoane.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *