ONU: Fragmentarea geopolitică subminează eforturile în fața provocărilor globale

Miercuri, secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că lumea se află într-o „stare regretabilă” în timpul discursului său de la Davos în cadrul reuniunii Forumului Economic Mondial.

Guterres a spus că o serie de probleme, inclusiv schimbările climatice și invazia Rusiei în Ucraina, „creează dificultăți asemănătoare unui accident în lanț”.

Acesta a adăugat că accentuarea diviziunii geopolitice subminează eforturile de a aborda provocările globale, cum ar fi inflația în creștere și întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia de COVID-19.

Secretarul general a oferit un verdict dur, spunând că lumea „se află în fața unui uragan de categoria 5”.

Acesta a pus accentul pe schimbările climatice pe care le-a numit o „provocare existențială” pentru umanitate și a criticat indiferența vizavi de angajamentul de a limita creșterea temperaturii Pământului la 1,5 grade Celsius.

Guterres a criticat, de asemenea, companiile petroliere pentru că promovează scepticismul cu privire la schimbările climatice, făcând referire la un studiu recent care a descoperit că oamenii de știință de la gigantul american de petrol și gaze ExxonMobil au făcut predicții cu „o precizie șocantă” în urmă cu câteva decenii, într-un moment în care compania nega public încălzirea globală.

„Am aflat săptămâna trecută că anumiți producători de combustibili fosili erau pe deplin conștienți, în anii 1970, că produsul lor de bază ne distruge planeta”, a declarat acesta în discursul său.

„Companiile din industria Big Oil au vândut o mare minciună”. „La fel ca industria tutunului, aceștia și-au ignorat complet propriile constatări științifice”, a adăugat Guterres. „Și, la fel ca în industria tutunului, cei responsabili trebuie trași la răspundere”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *