Șeful ONU, discuții în Ucraina privind exportul de cereale

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni miercuri la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta despre prelungirea unui acord cu Moscova care permite exportul de cereale ucrainene în Marea Neagră, în contextul războiului pe care Rusia îl duce în această țară.

„Secretarul general tocmai a sosit în Polonia, în drum spre Ucraina”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, adăugând că Guterres va discuta despre continuarea acordului „în toate aspectele sale și despre alte chestiuni pertinente”.

Acordul de 120 de zile, negociat inițial de ONU și Turcia în iulie și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit la 18 martie dacă nicio parte nu se opune. Rusia a semnalat că obstacolele din calea propriilor sale exporturi agricole trebuie eliminate înainte de a permite continuarea acordului cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră.

Pentru a ajuta la convingerea Rusiei de a permite Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră în iulie anul trecut, a fost încheiat și un acord pe trei ani prin care Națiunile Unite au fost de acord să ajute la facilitarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.

Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari furnizori mondiali de cereale și îngrășăminte. Puterile occidentale au lovit Rusia cu sancțiuni dure din cauza invaziei sale în Ucraina vecină în urmă cu mai bine de un an. În timp ce exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei nu fac obiectul sancțiunilor, Moscova afirmă că restricțiile asupra plăților, logisticii și industriilor sale de asigurări reprezintă o „barieră” pentru astfel de transporturi.

Guterres călătorește împreună cu Martin Griffiths, responsabilul cu ajutoarele al ONU, și Rebeca Grynspan, înalt funcționar al ONU pentru comerț. Griffiths a condus negocierile privind acordul cu Ucraina privind Marea Neagră, în timp ce Grynspan lucrează pentru a facilita exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *