Declarația șefului interimar al Delegației UE în Georgia cu ocazia aniversării războiului dintre Rusia și Georgia.

Duminică (7 august) a marcat al 14-lea an de când Rusia a lansat o agresiune militară la scară largă în Georgia, testând țara vizată pentru democrația sa și alegerea europeană și la rândul său Occidentul cu privire la capacitatea sa de a apăra principiile și regulile internaționale bazate pe legi.

Reflecția asupra acestui război este și mai importantă acum, deoarece lumea este martoră la agresiunea continuă și neprovocată a Rusiei în Ucraina.

„Au trecut 14 ani de la războiul Rusia-Georgia care a început în august 2008. Întrucât UE este unită în a condamna, în cei mai fermi termeni posibil, războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, reiterăm, de asemenea, condamnarea recunoașterii și prezenței militare continue a Rusiei în teritoriile georgiene Abhazia și Osetia de Sud. Este o încălcare atât a dreptului internațional, cât și a angajamentelor asumate de Rusia în temeiul acordului din 12 august 2008.

Drepturile omului și ale comunităților afectate de conflictele din Georgia continuă să fie încălcate, inclusiv prin așa-numitele politici de „graniță”, închiderea punctelor de trecere și detențiile ilegale. Restricțiile privind libertatea lor de mișcare trebuie să înceteze.

Solicităm din nou mai multă responsabilitate, inclusiv o anchetă credibilă a tuturor încălcărilor anterioare ale drepturilor omului, pentru a cere socoteală făptuitorilor, pentru a face dreptate victimelor și pentru a asigura o urmărire adecvată a Federației Ruse.

Rămânem pe deplin angajați în soluționarea conflictelor, inclusiv prin angajamentul Uniunii Europene în calitate de copreședinte în cadrul Discuțiilor internaționale de la Geneva, prin activitatea Reprezentantului Special al UE și prin prezența continuă pe teren a Misiunii de Monitorizare a UE. Reiterăm sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, se arată în comunicat.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

65 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *