Șeful Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a vizitat bazele românești

Comandantul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa, generalul Jeffrey L. Harrigian, a vizitat bazele aeriene ale României și a purtat discuții cu șeful Statului Major al Apărării din România, Daniel Petrescu, și cu șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, Viorel Pană. A fost abordată consolidarea planurilor NATO în domeniul forțelor aeriene, în contextul războiului din Ucraina.

NATO a luat, de la începutul invaziei ruse, decizia să sporească apărarea aeriană a Flancului estic, dislocând în România 22 de avioane, puse la dispoziție de țări aliate – șase avioane Eurofighter Typhoon (Germania), opt avioane Eurofighter Typhoon (Italia), opt avioane F-16 (SUA). Avioanele se află la bazele aeriene de la Fetești și Mihail Kogălniceanu și asigură misiuni de protejare a spațiului aerian al alianței, alături de aeronavele românești. 

SUA au trimis, în România, imediat după izbucnirea războiului, alte șase avioane de ultimă generație, F-18 și F-35, care au desfășurat misiuni de antrenament cu piloții români, sub comanda NATO, țara noastră având în dotare, din 2016, o escadrilă de 17 avioane multirol F-16 Fighting Falcon.

NATO are disponibilizați în România peste 3.000 de soldați, dintre care 1.000 de militari din SUA. La începutul acestei luni, România a aprobat sporirea trupelor aliate. Pe 20 mai, unul dintre cele patru grupuri de luptă ale NATO de pe flancul de est a fost dislocat la Cincu, în județul Brașov, fiind coordonat de Franța.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii