Risc de război regional. Șeful diplomației UE, de urgență în Liban

Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, se îndreaptă spre Liban pentru a aborda situația tensionată de la granița israeliano-libaneză. Potrivit informațiilor furnizate de Sky News, diplomatul european își propune să prevină extinderea conflictului dintre Israel și Hamas într-un război regional.

Borrell a programat această vizită în Liban care se va desfășura de vineri până duminică, pe fondul temerilor că confruntările dintre forțele israeliene și militanții Hezbollah ar putea evolua într-un conflict extins la nivel regional, conform mediafax.

Uniunea Europeană a emis o declarație în care se menționează că Borrell va sublinia „necesitatea de a avansa eforturile diplomatice cu liderii regionali” în încercarea de a calma spiritele și a preveni escaladarea conflictului.

Această vizită coincide cu cea a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, în Israel, care își propune, de asemenea, să contribuie la reducerea tensiunilor în regiune.

Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile, în special după moartea liderului Hamas, Saleh al Arouri. Acesta a fost ucis într-un atac cu drone în Beirut, marți. Deși Israelul nu a revendicat atacul, liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, a amenințat cu răzbunarea. În replică, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că Beirutul ar putea deveni „o nouă Gaza” în cazul unui război total cu Hezbollah.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *