Șeful diplomaţiei europene vizitează Ucraina

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a anunţat luni presa, la Varşovia, că este „în drum spre Kiev” şi a declarat că Uniunea trebuie să susţină Ucraina prin toate mijloacele, transmite AFP conform Agerpres.

Vizita şefului diplomaţiei europene are loc în contextul unor eforturi sporite ale comunităţii internaţionale de a reface stocurile de arme de care dispun ucrainenii în luptă cu invadatorii ruşi, la aproape doi ani de la începutul războiului.

Joia trecută, liderii europeni au convenit asupra unui ajutor de 50 de milioane de euro pentru Ucraina, considerând – apreciază AFP – că transmit astfel un mesaj puternic Rusiei. Ei au avut de depăşit un obstacol în acest demers: rezistenţa opusă de premierul ungar Viktor Orban.

Borrell a afirmat că Ucraina trebuie înarmată pentru a „înfrânge invazia” începută de forţele Moscovei în februarie 2022 şi a cerut Uniunii Europene să susţină Kievul atâta timp cât este nevoie şi „cu tot ce este nevoie”.

„Nu e doar o chestiune de timp. E o chestiune de cantitate şi calitate a livrărilor noastre. Şi este sigur că trebuie să facem mai mult şi mai repede, pentru că Ucraina trebuie să învingă”, a insistat el.

Vizita de acum este a patra pe care o face Borrell în Ucraina de la începutul conflictului declanşat de agresiunea rusă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *