Șeful diplomației europene susține crearea unui stat palestinian

După o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe europeni, Josep Borrell, șeful diplomației europene, a declarat că înființarea unui stat palestinian reprezintă cea mai bună modalitate de a asigura securitatea Israelului.

„Cea mai bună garanție pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a afirmat Borrell într-un rezumat scris al unei videoconferințe cu miniștrii, la finalul unui turneu în Orientul Mijlociu.

Această concluzie a fost numită „fundamentală” de către diplomatul european, subliniind importanța găsirii unei soluții pentru conflictul israeliano-palestinian. Președintele american, Joe Biden, și-a exprimat, de asemenea, susținerea pentru o soluție cu două state, subliniind că recentul război dintre Israel și Hamas a întărit „determinarea” pentru această abordare.

Josep Borrell a avertizat împotriva ocupației continue a Fâșiei Gaza de către Israel și a subliniat necesitatea transferului controlului teritoriului către Autoritatea Palestiniană. În contextul situației umanitare disperate din Gaza, diplomatul european a vorbit despre un „sentiment de urgență” și a salutat rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care îndeamnă la pauze umanitare imediate.

Cu privire la Cisiordania, Borrell a exprimat îngrijorare cu privire la escaladarea violenței între extremiști și coloniști israelieni și palestinieni. Acesta a avertizat că există un risc real de escaladare a situației, mai ales în contextul unor rapoarte despre o navă deturnată de rebelii houthi în Marea Roșie.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *