Șeful diplomației americane revine în Israel

Secretarul de stat american, Antony Blinken, se află într-un turneu diplomatic intens în Orientul Mijlociu, având discuții programate în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, înainte de a ajunge în Israel. Acesta a avertizat că conflictul din Gaza ar putea să se extindă în întreaga regiune în absența unor eforturi de pace coordonate.

Blinken a vizitat deja Iordania și Qatar în încercarea de a evita escaladarea situației și un război mai amplu. Acesta își va continua călătoria sa diplomatică în Cisiordania și Egipt în această săptămână.

Într-o conferință de presă la Doha, Blinken a subliniat gravitatea situației, afirmând că acesta este un moment de tensiune profundă pentru regiune și că conflictul ar putea să se extindă, adăugând mai multă insecuritate și suferință. Acesta intenționează să îndemne oficialii israelieni să facă mai mult pentru a preveni pierderile de vieți civile în Gaza și să permită întoarcerea civililor palestinieni acasă, fără presiuni de a părăsi Gaza.

Regele Abdullah al Iordaniei a îndemnat, de asemenea, Statele Unite să folosească influența asupra Israelului pentru a obține o încetare imediată a focului, avertizând asupra „repercusiunilor catastrofale” ale continuării campaniei militare israeliene.

Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta până când toate obiectivele vor fi atinse, inclusiv eliminarea grupării Hamas, returnarea ostaticilor și asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel.

În ciuda îngrijorărilor internaționale și a apelurilor la încetarea focului, opinia publică israeliană rămâne fermă în susținerea operațiunii împotriva Hamas, deși sprijinul pentru Netanyahu a înregistrat o scădere. Autoritățile israeliene raportează că aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și 240 au fost luate ostăți în cel mai sângeros atac al Hamasului din 7 octombrie.

Ofensiva israeliană în Gaza a provocat, până în prezent, 22.835 de morți, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății. Numărul morților și al răniților a crescut cu 111 și, respectiv, 250 în ultimele 24 de ore.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *