Principalul colaborator al lui Macron, inculpat pentru corupție

Alexis Kohler, secretarul general al Președinției franceze, cel mai apropiat colaborator al lui Emmanuel Macron, a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență și foloase necuvenite primite din partea companiei maritime elvețiano-italiene MSC, a anunțat Parchetul francez.

Alexis Kohler este considerat cel mai influent consilier al lui Macron, iar vestea punerii sale sub acuzare reprezintă o lovitură puternică pentru președintele Franției.

Mâna dreaptă a lui Macron, sub acuzare pentru corupție

Parchetul francez „confirmă că Alexis Kohler, în prezent secretar general al Președinției franceze, a fost pus sub anchetă oficială, pentru obținere de beneficii ilegale”.

Cotidianul Le Figaro a precizat că Macron a decis să îl mențină pe Kohler în funcție în ciuda anchetei. Cabinetul lui Macron a declarat anterior că Kohler nu a ascuns în niciun moment legăturile sale de rudenie cu familia Aponte, care a fondat și deține MSC.

Asociaţia Anticor a denunţat legăturile familiale şi profesionale strânse între secretarul general al Palatului Elysée şi armatorul italiano-elveţian MSC, client important al şantierelor navale franceze de la Saint-Nazaire. Client unic al şantierelor în anumiţi ani, armatorul a jucat un rol esenţial în discuţiile privind viitorul șantierelor, derulate cu statul francez.

În plângerea depusă, Anticor îi reproşează lui Kohler că a acceptat să ocupe un post de reprezentant al statului în consiliul de administraţie al șantierelor, din 2010 până în 2012, deşi „nu avea cum să nu ştie că exista un conflict de interese”, compania MSC fiind fondată şi condusă de verii mamei sale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *