Banca Mondială: Europa trebuie să contribuie la finanțarea reconstrucției Ucrainei

Banca Mondială este pregătită să ajute la reconstrucția Ucrainei, în urma dezastrului cauzat de invazia Rusiei, dar și națiunile vest-europene vor trebui să contribuie la acoperirea costurilor, a declarat marți președintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Vorbind în cadrul reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și ale Fondului Monetar Internațional, Malpass a reamintit rolul crucial al Băncii Mondiale în restabilirea industriei siderurgice a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial și a declarat că banca ar putea face același lucru și pentru Ucraina.

Acesta a citat o estimare recentă, conform căreia costul reconstrucției economiei Ucrainei ar ajunge la suma de 411 miliarde de dolari și a apreciat că „suma este intimidantă”.

Cifra, care a fost determinată de Banca Mondială, Națiunile Unite, Comisia Europeană și Ucraina, a crescut semnificativ de la estimarea inițială de 349 de miliarde de dolari, din septembrie anul trecut.

„Banca este pregătită să-și joace rolul în reconstrucția Ucrainei, dar trebuie să împărțim responsabilitățile, deoarece bugetul pentru reconstrucția căilor ferate, drumurilor și sectoarelor electrice este considerabil mai mare în raport cu dimensiunea bilanţurilor instituțiilor financiare internaționale”, a precizat oficialul.

La rândul ei, marți, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a reiterat angajamentul Washingtonului de a continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar.

Potrivit acesteia, Ucraina va fi susținută de Statele Unite și Uniunea Europeană până la sfârșitul anului. Dacă războiul continuă, Washingtonul va trebui să se coordoneze cu aliații pentru a aloca sprijinul necesar.

Facebook

Comentarii

91 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *