Șeful Agenției Internaționale a Energiei desființează planul Rusiei de a redirecționa exporturile de gaze către Asia

Planul Rusiei de a-și înlocui clienții de gaze naturale din Europa, prin exportul către noi clienți din Asia, va dura ani de zile, potrivit directorului executiv al Agenției Internaționale a Energiei, Faith Birol.

Într-un interviu pentru Financial Times, acesta a declarat: „Nu vindeți ceapă în piață. Trebuie să construiți conducte, infrastructură, logistică. Acest lucru va dura cel puțin zece ani”.

Birol a adăugat că Rusia va întâmpina dificultăți în a-și menține producția de energie, deoarece sancțiunile blochează tehnologia occidentală și capitalul necesar pentru reparația instalațiilor de petrol și gaze.

În timp ce reducerile de la Kremlin a fluxurilor de gaze către Europa au declanșat o criză energetică gravă pe întregul continent, el a spus că Rusia „a pierdut deja bătălia energetică” împotriva Europei, care caută furnizori alternativi.

„Rusia a pierdut un client bun pentru totdeauna. Acest client a plătit banii la timp și nu a creat probleme politice”, a spus Birol.

Cu toate acestea, el a avertizat că această criză energetică a Europei ar putea amenința unitatea dintre membrii UE, spunând că se teme de „un scenariu asemănător vestului sălbatic”, în care țările restricționează comerțul sau încetează să coopereze pentru a-și asigura propria aprovizionare pentru iarnă.

„Implicațiile vor fi foarte rele pentru energie, foarte rele pentru economie, dar cele mai rele din punct de vedere politic”, a declarat Birol pentru Financial Times, în marja Forumului Global de Acțiune pentru Energie Curată de la Pittsburgh. „Dacă Europa eșuează acest test în materie de energie, implicațiile vor fi devastatoare”, a declarat oficialul internațional.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *