Șefii MI5 și FBI avertizează cu privire la provocările din partea Chinei

Șefii serviciilor de informații interne din Regatul Unit și din Statele Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la spionajul economic chinezesc, în cadrul unui rar discurs comun la Londra.

Ken McCallum, directorul MI5 din Marea Britanie, a declarat miercuri că „presiunea ascunsă exercitată de guvernul chinez în întreaga lume” reprezintă „cea mai importantă provocare cu care ne confruntăm”, în timp ce Chris Wray, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), a avertizat firmele occidentale că Beijingul este hotărât să le fure tehnologia pentru a obține avantaje competitive. China a respins imediat acuzațiile ca fiind „nefondate”, catalogându-le drept o încercare de „defăimare” a sistemului său politic.

Amenințarea chineză „poate părea abstractă”

Discursul lui McCallum și Wray a fost prima lor apariție comună și a avut loc la Thames House din Londra, în prezența unor oficiali și directori de companii. Amenințarea chineză „poate părea abstractă. Dar este reală și presantă”, a declarat McCallum. „Trebuie să vorbim despre ea. Trebuie să acționăm”. El a spus că MI5 și-a extins puternic operațiunile axate pe China.

„Astăzi desfășurăm de șapte ori mai multe investigații decât în 2018”, a spus el. „Intenționăm să creștem la fel de mult, menținând un efort semnificativ împotriva amenințărilor secrete rusești și iraniene”.

Șeful MI5, avertisment asupra serviciilor de informație chineză

McCallum a declarat că serviciile de informații chineze au o abordare lentă și răbdătoare, pentru a dezvolta surse și a obține acces la informații, iar puțini dintre cei vizați s-au recunoscut ca atare.

„O activitate ostilă are loc pe teritoriul britanic chiar acum. Ca volum, cea mai mare parte a ceea ce e în pericol din cauza agresiunii Partidului Comunist Chinez nu este, ca să spunem așa, treaba mea. Este a voastră – expertiza, tehnologia, cercetarea și avantajul comercial de vârf la nivel mondial dezvoltate și deținute de oamenii din această sală și de alții ca voi”, a spus el.

Directorul FBI a repetat acest mesaj, calificând acțiunile Chinei drept un „pericol complex, durabil și omniprezent” pentru SUA, Marea Britanie, precum și pentru alți aliați.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii