Șefa guvernului francez a demisionat. Gabriel Attal, favorit ca prim-ministru

Șefa guvernului francez, Elisabeth Borne, și-a prezentat demisia în seara zilei de luni, o decizie acceptată de președintele Emmanuel Macron, care i-a adus mulțumiri pentru activitatea „exemplară în serviciul națiunii”. Borne a ocupat această funcție timp de 20 de luni.

În scrisoarea sa de demisie, adresată președintelui Macron, Borne a subliniat că este „mai necesară ca niciodată continuarea reformelor”. În timpul mandatului său, aceasta și-a asumat responsabilitatea pentru reforma extrem de nepopulară a sistemului de pensii și legea privind imigrația, ambele subiecte sensibile în societatea franceză.

Elisabeth Borne, în vârstă de 62 de ani, a devenit prim-ministru în mai 2022, fiind a doua femeie în istoria Franței care a ocupat această funcție, după Edith Cresson în 1991. Borne și echipa sa vor asigura conducerea interimară până la numirea unui guvern cu puteri depline.

Speculațiile privind succesorul Elizabetei Borne se concentrează în prezent asupra tânărului ministru al educației naționale, Gabriel Attal. La doar 34 de ani, Attal ar deveni cel mai tânăr prim-ministru al celei de-a V-a Republici, depășind recordul lui Laurent Fabius, numit în funcție la 37 de ani în 1984.

Remanierea guvernamentală are ca scop consolidarea celui de-al doilea mandat al președintelui Macron, care se confruntă cu dificultăți politice, în special din cauza ascensiunii dreptei extreme. Mandatul lui Macron va expira în 2027, conform Constituției, iar președintele nu va putea candida pentru un alt mandat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *