Kövesi acuză Atena de blocarea anchetei privind tragedia feroviară

Laura Codruța Kövesi, șefa Oficiului European de Procuratură (EPPO), a reclamat obstacolele întâmpinate în ancheta cu privire la tragicul accident feroviar de anul trecut, din Grecia, soldat cu moartea a 57 de persoane.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Star TV din Grecia, Kövesi a subliniat dificultățile întâmpinate în demersul de aflare a adevărului și de aplicare a dreptății, acuzând autoritățile elene că îi împiedică pe anchetatori să desfășoare investigațiile necesare.

„Suntem blocați să aflăm adevărul și să aplicăm dreptatea. Pentru că, dacă ți se interzice să faci investigații, nu poți afla adevărul”, a declarat Kövesi, conform relatărilor Euractiv.

Kövesi a adus în discuție și necesitatea modificării prevederilor din Constituția Greciei referitoare la imunitatea miniștrilor, subliniind că a transmis o scrisoare în acest sens către Comisia Europeană.

Euractiv a dezvăluit că, încă din martie 2023, procurorul UE intervenise în legătură cu contractul semnat în 2014 pentru reconstrucția și modernizarea sistemului de semnalizare și control a căii ferate Atena – Salonic – Promachona, cunoscut sub denumirea de „Contractul 717”. Acest contract, care nu a fost niciodată implementat, a ridicat suspiciuni privind responsabilitatea autorităților în tragedia feroviară.

Accidentul a avut loc acum un an, când un tren interurban de pasageri s-a ciocnit cu un tren de marfă în afara orașului Larissa din centrul Greciei, provocând moartea a 57 de persoane, majoritatea dintre acestea fiind studenți tineri. Protestele publice care au avut loc la un an de la tragedie evidențiază frustrările față de întârzierile în investigația cazului și suspiciunile legate de acoperirea responsabililor.

În ciuda promisiunilor făcute de premierul grec Kyriakos Mitsotakis de a clarifica situația, opoziția acuză guvernul că încearcă să mușamalizeze cazul. Parlamentul European a cerut, de asemenea, accelerarea investigațiilor și transparență în privința anchetei.

Un raport recent întocmit de un expert angajat de rudele victimelor arată că locul accidentului a fost contaminat după tragedie, ceea ce a îngreunat cercetările ulterioare și ridică semne de întrebare privind conduita autorităților.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *