Securitate energetică: Legea offshore a fost aprobată de Parlament

Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat astăzi legea offshore, care urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis. Rezolvarea impasului legislativ în domeniul energetic al României coincide cu un demers amplu al Comisiei Europene, care urmează să detalieze, tot azi, propunerile din cadrul RePowerEu, proiectul prin care instituția europeană le propune statelor membre să obțină independența față de combustibilii fosili din Rusia înainte de anul 2030.

Față de varianta aprobată săptămâna trecută de Senat, proiectul de lege prevede ca guvernul român să poată să impună investitorilor restricții temporare pentru producția internă de gaze naturale din Marea Neagră.

România are în derulare două proiecte de mare anvergură ce vizează gazele de la Marea Neagră. Unul dintre aceste proiecte presupune extragerea din perimetrul Midia, de către compania Black Sea Oil & Gas, care va urma să înceapă lucrările în luna iunie.

Cel mai mare proiect energetic este cel care va fi dezvoltat de Romgaz, companie de stat, în zona de mare adâncime a Mării Negre. Este vorba de perimetrul Neptun, de unde se preconizează extracția începând din 2026.

L. Groșereanu

Facebook

Comentarii