Secretarul general al NATO apreciază contraofensiva ucraineană, dar avertizează că războiul va fi de durată

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, astăzi, că Ucraina a realizat o contraofensivă foarte eficientă împotriva forţelor ruse, dar acest lucru nu constituie un semnal că războiul care durează de aproape șapte luni se apropie de sfârşit.

„Este, desigur, foarte încurajator să vedem că forţele armate ucrainene au fost capabile să recupereze teritoriu şi să lovească de asemenea în spatele liniilor ruseşti”, a apreciat Jens Stoltenberg.

În opinia secretarului general al NATO, contraofensiva pe care o desfășoară forțele ucrainene, în ultimele două săptămâni, în estul și sudul Ucrainei, nu înseamnă că este și sfârșitul războiului, care, avertizează oficialul alianței nord-atlantice, ar putea să dureze pe termen lung.

„Trebuie să înţelegem că acesta nu este începutul sfârşitului războiului, trebuie să fim pregătiţi pe termen lung”, a spus Jens Stoltenberg.

Ucrainenii au eliberat 8000 de km pătrați

Aflată într-o vizită la Kiev, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis, ieri, că UE va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi nevoie” în faţa Rusiei, într-un moment în care trupele ucrainene înregistrează succese în contraofensiva lor, relatează AFP.

„Îi veţi avea alături pe prietenii voştri europeni atât timp cât va fi nevoie”, a afirmat președinta executivului ucrainean.

Ucraina continuă să elibereze întinderi mari de teritoriu de sub ocupația rusă, în est. Ieri, autoritățile militare ucrainene au raportat o încetinire ușoară, deoarece majoritatea forțelor luptă pentru a captura orașul Lyman, deschizând, astfel, calea spre regiunea Luhansk.

Lyman, un important nod feroviar, se află la aproximativ 60 de kilometri vest de orașul ucrainean Severodonetsk, care este important din punct de vedere strategic.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington remarcă, în același timp, că Moscova, în încercarea de a trimite cât mai mult personal în Ucraina, și-a retras aproape toate forțele staționate în bazele din fostele state sovietice, ultimii 800 de militari fiind relocați din Armenia.

Potrivit Kievului, contraofensiva ucraineană a condus la eliberarea a peste 8.000 de kilometri pătrați din regiunile Harkov și Herson, vorbindu-se despre cel mai mare eșec pe frontul din Ucraina al armatei ruse de la retragerea sa din împrejurimile Kievului, în luna martie.

Ministrul rus al Apărării a fost convocat, pentru luni, în Duma de Stat pentru a da explicații pe seama înfrângerilor suferite recent în Ucraina.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *